БОТУЛІЗМ


Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Викликає захворювання токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м’яса (ковбаси, шинки) тощо.
Випадки ботулізму зафіксовані у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві.
Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва: домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо. Захворілі отримали необхідну медичну допомогу, 14-м пацієнтам було введено протиботулічну сироватку. Наразі нею забезпечені усі області. 

Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми:
☛ м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати),
☛ сильно виражена сухість у роті,
☛ нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.

У разі підозри на ботулізм – негайно звертайтеся до лікаря!