🍄Як запобігти отруєнню грибами: поради Підвищена вологість та висока температура на початку жовтня відкрили початок осіннього сезону грибів. Разом із тим, різко зросла кількість отруєнь. За оперативними даними, з початку 2024 року, від отруєння дикорослими грибами постраждали 90 осіб, із них — 19 дітей, тільки за перші два тижні жовтня отруїлися грибами 55 людей, із них — 9 дітей. Завдяки оперативній роботі медиків всі постраждалі живі та отримують необхідну допомогу. Центр громадського здоров’я нагадує правила безпечного збирання та споживання грибів. ☝Як правильно збирати гриби: – перш за все треба бути впевненим, що знайдений гриб їстівний. Якщо гриб викликає сумнів — не кладіть в кошик; – не збирайте старих, перезрілих чи дуже молодих грибів із нечітко вираженими зовнішніми ознаками. Їх можна сплутати з отруйними; – будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку); – не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, сміттєзвалищ, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини; – не збирайте грибів під час посушливої погоди. Тоді обмін речовин у організмі гриба змінюється, він втрачає воду та накопичує токсин; – не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях; – не куштуйте сирі гриби. Проводьте належну термічну обробку. Як правильно готувати дикорослі гриби❓ Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте всі гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте. А під час приготування дотримуйтесь таких рекомендацій: ✅готуйте гриби не пізніше доби з моменту збору; ✅промийте їх і обробіть термічно; ✅Ще раз наголошуємо: сирі гриби не вживайте. 🧐Кому не варто вживати гриби Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа, яка є великим навантаженням на шлунок. Кому слід обмежити вживання грибів: – діти; – вагітні; – літні люди; – ослаблені люди; – люди з проблемами травної системи. Слід підкреслити, що для дітей, гриби абсолютно небажана, а то і шкідлива їжа. 🤕Які ознаки отруєння грибами Симптоми (ознаки) отруєння грибами може проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб або й тижнів. Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми: – різкий біль у животі; – головний біль; – підвищення температури тіла; – галюцинації; – холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок); – судоми; – задуха; – марення; – зниження частоти пульсу, запаморочення. ▶Що робити при отруєнні За наявності симптомів отруєння негайно телефонуйте 103 або 112. Повідомте: – симптоми; – причину отруєння; – що вже робили для допомоги потерпілому. Треба промити потерпілому шлунок чистою водою провівши наступні процедури: – випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої); – викликати блювання; – повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода. Дати потерпілому сорбенти (активоване вугілля) і дотримуватися постільного режиму. ❗️Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, зокрема, молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм. Дізнатися більше про неїстівні гриби, отруєння грибами та про першу допомогу при отруєннях можна з нашого буклету за посиланням: https://tinyurl.com/5n87b3t7