У Всесвітній день боротьби з інсультом нагадуємо: близько 25% людей після 25 років мають ризик перенести інсульт. Ризик розвитку інсульту підвищують такі фактори: 🔺 артеріальна гіпертензія; 🔺 цукровий діабет або високий рівень глюкози крові; 🔺 високий рівень холестерину; 🔺 куріння; 🔺 надмірна маса тіла чи ожиріння; 🔺 нездорове харчування; 🔺 малорухливий спосіб життя; 🔺 вживання алкоголю; 🔺 наявність у кровних родичів серцево-судинних захворювань. Водночас інсульту можна запобігти — пояснюємо, як зменшити ризик його виникнення 👇 ✅ Періодично вимірюйте артеріальний тиск: якщо він перевищує діапазон від 130/85 до 139/89 мм ртутного стовпчика, обов’язково зверніться до лікаря та дотримуйтеся його вказівок. 🩸 Стежте за рівнем цукру та холестерину: здавайте аналіз крові для визначення цих показників з частотою, яку порадить ваш лікар. 🍏 Обирайте здорову їжу. Щодня споживайте 4-5 порцій (порція — приблизно розмір вашої долоні) овочів та фруктів; їжте морську рибу, нежирне м’ясо, бобові, горіхи й насіння; обмежте вживання фастфуду, випічки, смаженого і копченого; вживайте менше солоного, щоб обсяг спожитої солі не перевищував 5 грамів на добу (не більше 1 чайної ложки). 🚴♀️ Приділяйте щонайменше 150 хвилин на тиждень швидкій ходьбі, їзді на велосипеді, плаванню, танцям чи іншій руховій активності. Перед початком занять проконсультуйтеся з лікарем. 🚭 Відмовтеся від алкоголю і тютюнових виробів. ☝️ Пам’ятайте: до 90% випадків інсульту можна уникнути, якщо дотримуватися профілактичних порад. ❓ Про те, як розпізнати симптоми інсульту, дізнавайтесь у нашому пості https://tinyurl.com/ycykas6c 📲 Читайте більше на сайті ЦГЗ https://tinyurl.com/3ywe9bm4